BC BIOS G1 – BC Hillegom G1

“Dan zit mijn gezicht zo lekker”

Dat zei Marjolein Hoek-Vink na een vraag van Marieke Ipema waarom ze boos keek. Een momentje van reflectie in een verhitte badmintonwedstrijd tussen BIOS en Hillegom. Een zeer spannende wedstrijd die veel focus vroeg. Ook een wedstrijd die aanvoelde alsof minimaal vier van de zes wedstrijden tot een beslissende derde game kwamen.

Dat aantal drie-gamers viel toch mee, het waren er maar twee. Echter, van de acht games in de vier andere wedstrijden waren er drie die tot een verlenging gingen: 24-22, 24-22 en 22-20. Dus het gevoel klopte wel. Je zag het ook terug in de eindstand: net als in de uitwedstrijd een 3-3 gelijkspel. Een belangrijk gelijkspel, omdat BIOS met name concurrentie heeft van ditzelfde Hillegom en ook van Sassem in de strijd om het kampioenschap. Een zeer begrijpelijke vraag dus die Marieke aan Marjolein stelde. Het had zomaar spanning, focus, concentratie, etc. kunnen zijn. Maar nee, gewoon “omdat haar gezicht dan lekkerder zit”. Waarschijnlijk hebben we weer een nieuw gezegde dat we kunnen opnemen in de Nederlandse taal.

Laten we ook even kijken naar de uitslag zelf. Marieke en Marjolein hadden een belangrijk aandeel in het gelijke spel met elk twee maal winst. Een maal deden ze dat samen en de andere keer in het mixed dubbel. Marieke won met Corné Hoek, Marjolein met Bart Giesbers. Beide koppels met een eigen tactiek en opstelling die voor hen werkt. Opstellingen die ook al op de dinsdagavond trainingsavond waren doorgesproken met een van de vele nieuwe aanwinsten bij de club, Frank. De op dat moment met deze doorgewinterde badmintonner theoretische analyse, hebben we vrijdag ook nog even kritisch bekeken. Frank vanuit een enthousiaste supportersrol en de spelers van het team op de baan, naast de baan en in de kantine. Het kan je maar bezig houden . En ja, mij als schrijvend medespeler ook. Bottom-line: in onze competitie werkt de tactiek. Laten we trouwens niet vergeten dat niet alleen Frank naast het spelen ook met aandacht de wedstrijd aan het volgen was. Meerdere Noordwijkse spelers vonden het leuk om te kijken en het thuisteam aan te moedigen. Toch een typisch beeld van het gezellie BIOS.

De andere wedstrijden gingen naar de bezoekende club. Corné en Bart verloren de eerste game van het herendubbel met minimaal verschil. Dat was jammer, want de tweede ging wel overtuigend naar de Rijnsburgse Noordwijkers. In de derde bleef het opleggen van het eigen spel nog steeds moeilijker dan gehoopt. De heren uit Hillegom wonnen dan ook. De mix-partij van Wil Nekkers en Bart ging in de eerste game net naar de gasten, ondanks een zeer sterke tweede helft van BIOS in die game. De gehele avond speelde zich al fel af op het scherpst van de snede. Daar zullen gelijkwaardigheid van niveau, de ‘knikkers’ van het kampioenschap en een af en toe net iets andere beleveniswereld van het spel een rol in gehad hebben. Een incidentje in deze wedstrijd gaf voor Bart vleugels in het tweede deel van de eerste game. Natuurlijk zette Hillegom dit incidentje op nette en sportieve manier recht. De sfeer bleef echter wat beladen op deze avond. De mix van Wil en Corné verliep eigenlijk helemaal niet verkeerd, waarbij met name Wil veelvuldig zeer alert de aanval of het snelle spel van Hillegom wist te onderbreken. Het slotakkoord was echter toch steeds voor de nummer twee van de competitie.

Bij het drankje achteraf hebben we nog een handige life hack meegekregen. Bij wat overmatig gebruik van alcoholische dranken helpt de combinatie van water en zout. Dit – daadwerkelijk medische advies van een aanwezige huisarts in zijn vrije tijd – was overigens niet nodig op deze avond. Het team van BIOS kan zich uitstekend vermaken, ook zonder hulp van alcohol. Maar het zou toch zonde zijn om deze kennis niet te delen. De besproken interne wedstrijdanalyses, reflecties, carrièreperspectieven en gezinsdynamiek laten we liggen op de stamtafel in de kantine. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan voor BIOS in de strijd om het kampioenschap in deze dubbelcompetitie. Met één punt voorsprong op BIOS en een wedstrijd minder gespeeld, is het een normaalgesproken goed te verdedigen stand. Maar ook Sassem staat dichtbij. Slechts vier punten verschil en resterend wedstrijdprogramma van gelijke zwaarte als BIOS. Waarschijnlijk betekent dit spanning tot de laatste onderlinge confrontatie in Sassenheim.

11/06/2023 Ian Prins
  • Tank en Schenk!