BC BIOS G1 – EVBC Vlietwijk G1

Een hartelijk weerzien met scherpte en ontlading

Dat belooft wat zo’n titel, toch? We nemen je weer even mee in een bijzondere – of voor dit team normale – speeldag in de mixed dubbel competitie. Deze keer mocht BIOS G1 – normaalgesproken BIOS 2 – een thuiswedstrijd tegen een oude bekende spelen: EVBC Vlietwijk uit Voorschoten. Een oude bekende omdat de teams elkaar ook al tegenkwamen in de najaarscompetitie 2022-2023. Het was een hartelijk weerzien omdat Vlietwijk eigenlijk een waardevolle dienst had geleverd aan BIOS. In hun streven om derde te worden in de najaarscompetitie was Vlietwijk in de sterkst mogelijke opstelling de strijd met USSR aangegaan. Dat leidde tot een erg goede score van Vlietwijk tegen deze kampioenschapsconcurrent van BIOS. En daarmee ook tot een belangrijke bijdrage in het halen van het kampioenschap door de Noordwijkers.

Laten we nog even stilstaan bij de naam van het team: een G-team impliceert in sommige sporten een team dat extra in het zonnetje wordt gezet vanwege de maatschappelijke waarde. In de badmintonsport staat de ‘G’ voor ‘Gemengd’, zodat duidelijk is dat het om het gemengd dubbel gaat. De ‘M’ van mixed is namelijk al vergeven aan ‘mannenteams’. Vraag me niet waarom dat niet gewoon ‘herenteams’ heten. Dan terug naar de wedstrijd op deze laatste dag van het eerste kwartaal van 2023. De winst ging met 5-1 naar de Noordwijkers, maar dat ging zeker niet vanzelf. Het herendubbel van Corné Hoek en Bart Giesbers werd gewonnen door tactisch sterk spel, waardoor de soms toch onnodige fouten meer dan gecompenseerd werden. Het damesdubbel, een debuut van de combinatie Wil Nekkers en Marjolein Hoek-Vink, werd een zeer spannende strijd tegen het sterke damesdubbel van Vlietwijk. Beide games gingen naar de gasten, maar beide met slechts twee punten verschil. Voor een volgend dubbel in deze samenstelling belooft dat een goed perspectief!

De mix-wedstrijden werden weer mix-wedstrijden zoals BIOS die wel vaker speelt. Met alle ingrediënten die het team elke keer weer erin weet te brengen, zou je zomaar in de finale van Heel Holland Badmintont kunnen komen. Om er een paar te noemen: volledig negeren van tactische tips, ook het wel toepassen van een tactiekwijziging, elkaar kritisch scherp houden (laten we het zo maar noemen), alter ego’s, humor, een focus die niet onderdoet voor de branding in de zee, het halen van bijna onmogelijke shuttles en een volledig foute inschatting van de positie van de lijnen. En toch winnen! Alle vier de mixed dubbels werden in het voordeel van BIOS beslist. We pikken er een paar ingrediënten uit, de andere komen ongetwijfeld in een volgend artikel weer terug. Als eerste de mix van Corné en Marjolein. Altijd spannend als je als stel in het normale leven ook een sport samen op de baan beoefent. Misschien dat ze daarom soms als hun alter ego’s speelden: Monique en Bart-2. Dan spelen ze ineens anders dan normaal. En op andere momenten liep het als een zonnetje. Als toeschouwer was het overigens soms alsof je in een cabaretvoorstelling zat. Al is het maar om te zien dat een gouden tactische tip in het allereerste punt daarna volledig vergeten leek. Tegen hun sterke tegenstanders werd het een erg spannende wedstrijd die ze na een achterstand in de derde game toch nog net binnen wisten te slepen.

Op de mix-wedstrijden van Marieke Ipema met Corné en van Wil Nekkers met Bart was eigenlijk weinig aan te merken. Met overtuiging ging de winst naar de Noordwijkse koppels. De laatste wedstrijd – van Marieke en Bart – kende een wat grillig, golvend, verloop, al was de winst wel duidelijk voor BIOS. Sterke momenten afgewisseld met momenten dat de focus even zoek was. Na de wedstrijd was het natuurlijk weer erg gezellig, eerst met de tegenstanders, daarna als team. En het agendapunt mentale begeleiding lijkt een vast item te zijn geworden. Wellicht met effect, want na het kampioenschap in de najaarscompetitie doet het team in de mixed dubbelcompetitie opnieuw goed mee om de winst in de poule! Tegen concurrent Hillegom speelde BIOS gelijk, de verhouding tussen BIOS en Dynamo Sassem moet nog gaan blijken in een volgende wedstrijd.

05/04/2023 Ian Prins
  • Tank en Schenk!