BIOS 2 – Olympia Haarlem 2

De wind stond goed voor BIOS 2!
Vrijdag 8 oktober stond de wind goed voor het tweede team van badmintonvereniging BIOS. Dat klinkt natuurlijk vreemd: wind en badminton? Dat gaat toch niet samen? Dat klopt! Het was een uitspraak die op een gegeven moment over de baan ging. Maar waarom? Dat gebeurde in de single van Bart Giesbers tegen de Haarlemmer Mark. In deze 5e wedstrijd van de dag bleken de shuttles van Bart, zowel met service als in de rally geregeld haarscherp. Hij wist vaak exact de lijnen te vinden, waardoor de tegenstander keer op keer een verkeerde inschatting maakte en de shuttle ten onrechte liet gaan. Dat en het vasthouden aan zijn eigen spel (op nadrukkelijk advies van Corné) bracht hem de winst in dit enkelspel. Het ging niet vanzelf, in de eerste game kwam Bart sterk terug van een continue achterstand, in de tweede game kostte het hem nog even moeite om de 20-16 voorsprong ook echt als winst op het formulier te krijgen.

 
Ook de andere singles gingen naar het Noordwijkse team. Dat mag een unicum genoemd worden, vier keer winst met de enkelspelen is zeker geen wekelijkse gewoonte. Corné Hoek trapte de single-serie af met een winstpartij waarin hij behoorlijk werd uitgedaagd. Ook de tegenstander haalde veel shuttles uit alle hoeken van het veld, net als Corné. Dat maakte het een zeer leuke wedstrijd om naar te kijken! Hele lange rally’s zoals je misschien al had begrepen, waarbij beide spelers diep uit het ‘conditievaatje’ moesten tappen. Een welverdiende winst, waarbij de tegenstander eigenlijk niet zichtbaar vermoeid leek te zijn, behalve in de zuiverheid van zijn spel in de tweede game.


De dames Ingrid Strien en Marieke Ipema trokken de winst ook naar zich toe. In een diepte-interview vertelde Ingrid enthousiast dat ze – ongetwijfeld met dank aan de trainingen van Siegfried – de shuttle zowel met service als service-return goed diep in het veld kreeg. Daarmee zette ze continu druk op haar tegenstander en kon ze vrij comfortabel het spel domineren. Dat leidde tot een mooie 21-15 en 21-17 winst. Marieke speelde de eerste dames single. Met goed plaatsen, zowel diep in het veld als kort achter het net, hield ze haar tegenstander goed in beweging en onder druk. Dit pakte prima uit met een ruime winst van 21-15 en 21-10. Samenvattend dus een 100% score in de enkelspelen. 


Wat nog niet is genoemd: de tegenstander uit Haarlem stond bovenaan in de competitie voordat de wedstrijd begon. BIOS 2 was dan ook bijzonder blij met en trots op de 5-3 overwinning voor de Noordwijkers! Wellicht heb je meegeteld: vier van de vijf punten kwamen deze keer uit de enkelspelen. Het winnende punt kwam uit het mixed dubbelspel van Corné en Marieke. Ondanks dat het samenspel niet helemaal zo vloeiend liep als in andere wedstrijden, wisten ze de wedstrijd met 21-13 en 21-17 naar zich toe te trekken. Opvallend was dat Corné hard aan het werk werd gezet door de tegenstanders. Hij maakte veel meters in het achterveld. Tactisch maakten Marieke en Corné goede afspraken, een belangrijk aandeel in de winst. Succesvol was ook hun ‘husband & wives’ bal. Een term uit het beachvolleybal: de briljante bal door het midden met maximale verwarring bij de tegenstander. 


Het herendubbel en damesdubbel gingen deze keer verloren. In beide gevallen was het spelverloop wat grillig, zowel bij Corné en Bart als bij Wil en Ingrid. Daardoor kwamen de Noordwijkers er net niet lekker in. Met soms een reeks van kleine foutjes of het verkeerd inschatten van de positie van de lijnen (Bart…?) vielen de dubbels naar de kant van de bezoekers. De mix van Wil en Bart kenmerkte zich door enerzijds een goede positionering en tactiek van het Haarlemmer dubbel en anderzijds een aantal mindere momenten van Bart. Over deze drie wedstrijden stappen we snel heen. Natuurlijk een perfecte bron van ‘lessons learned’, maar de focus lag toch echt op de 5-3 winst, die we hebben gevierd met een al 16 jaar succesvol chocoladetaartrecept van Bart. Op naar de volgende wedstrijd nadat we eerst een paar weken rust hebben.

10/10/2021 Ian Prins
  • Tank en Schenk!