New Age Toernooi 2023

Het weekend van 24, 25 en 26 februari 2023 stond voor maar liefst 13 leden van BC BIOS voornamelijk in het teken van badminton! Waar we de organisatie van het New Age Toernooi vorig jaar zelf in handen hadden, konden we dit nu overlaten aan Bacluvo en ons helemaal focussen op het spelen zelf. En dat was maar goed ook, want er werden spannende wedstrijden gespeeld in sporthal De Tulp.

Op vrijdagavond en zaterdag stonden de poulewedstrijden op het programma. BC BIOS was in allerlei categorieën goed vertegenwoordigd, soms zelfs met twee teams wat ook voor onderlinge strijd zorgde. Zo stond Wil met haar dubbelpartner Nancy van Dynamo Sassenheim vrijdagavond tegenover Anja en Marieke. Een spannende wedstrijd in categorie 3 die uiteindelijk na drie sets gewonnen werd door Anja en Marieke. Ian en Sebastiaan speelden in categorie 2 de herendubbel. Zij trokken het goede niveau dat ze in de competitie al lieten zien door en begonnen de vrijdagavond met twee winstpartijen. Ilse en Petra dubbelden in dezelfde categorie. Zij verloren hun eerste wedstrijd, maar wisten de tweede wel te winnen. En dat betekende dat zij als tweede van de poule door mochten naar de halve finale op zondag.  Ook Corné en Bart speelden de dubbel, zij kwamen uit in categorie 3. Helaas konden zij in deze eerste wedstrijd niet hun normale niveau halen. Ze hadden moeite om zich aan te passen en lieten grote kansen liggen. Na deze wedstrijd ging het niveau van de heren gelukkig weer omhoog, zoals we van ze gewend zijn in de competitie. Ze kwamen tegenover de kampioenen van een hogere divisie te staan. Het lukte de spelers van BIOS niet om deze sterke tegenstander te verslaan. Zaterdagochtend mochten Bart en Corné al vroeg de baan op voor hun laatste poulewedstrijd. Met overmacht wisten zij deze wedstrijd te winnen, maar helaas was de derde plaats in de poule niet voldoende voor de finaledag.

Zaterdag begon ook het toernooi voor onze recreanten. Yvonne en Debby durfden het na lang twijfelen toch aan om samen mee te doen aan de damesdubbel. De eerste wedstrijd waren de zenuwen zeer aanwezig. Spelend tegen twee al meer ervaren dames, konden zij de winst helaas niet binnenhalen voor BIOS. Wel zagen we hele mooie smashes en dropshots van beide dames. De tweede wedstrijd waren de zenuwen gelukkig wat weggezakt en speelden ze een knappe wedstrijd die met winst afgesloten werd. En dat betekende plaatsing voor de finale op zondag! Hoe knap is dat, als je nog maar een paar maanden badmintont. Yvonne had zich ook opgegeven voor de mix en mocht samen met haar mixpartner Ajay van Bacluvo vier wedstrijden spelen. De eerste wedstrijd moesten zij nog erg aan elkaar wennen en daardoor verloren zij in twee sets. Daarna ging het samenspel steeds beter en wisten zij er bij alle wedstrijden een derde set uit te halen. De wedstrijd tegen clubgenoten Richard en Anja werd in de derde set afgesloten met 25-23 in het voordeel van Yvonne en Ajay. Ze werden derde in de poule. Richard had zich verheugd op een toernooi samen met partner Lonneke. Door een blessure kon zij niet mee doen, maar gelukkig zette Anja haar verhuisplannen even op een lager pitje om in te vallen. Ook Richard en Anja moesten wennen aan elkaars spel. Na een tactische wijziging waardoor Richard meer voorin ging spelen, werd hun spel steeds beter. Helaas was het niet genoeg om door te stromen naar de finaledag.
Anouk had zich ook ingeschreven voor de recreantenpoule, maar omdat te weinig dames het aandurfden om te singelen, werd zij een categorie hoger ingedeeld. Het niveau van de andere dames in deze categorie was toch te hoog en Anouk verloor dan ook haar wedstrijden. Anouk liet zien dat ze veel plezier beleeft aan het badmintonnen en ze maakte mooie punten.
Zaterdag stonden ook de mix-partijen in categorie 3 op het programma. In deze categorie speelden Bart en Wil samen en Corné en Marieke. Hoewel Corné en Marieke in de competitie bijna ongeslagen waren dit seizoen, bleken de tegenstanders op het New Age toch een maatje te groot. Ze verloren de eerste twee wedstrijden met kleine verschillen. De derde wedstrijd wisten zij met tactisch spel wel te winnen, maar dit was helaas niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Ook Bart en Wil hadden het moeilijk in deze categorie. Als eerste kwamen zij oude bekenden van Dynamo Sassem tegen, een tegenstander uitkomend in een hogere divisie. Bart en Wil hadden onvoldoende antwoord op het spel van de lange heer in het achterveld en de sterke dame aan het net. Ook de volgende wedstrijd speelden zij tegen een mix-duo dat al hoger speelt. Met dank aan de goede tips van Sebastiaan kwamen Bart en Wil in beide sets tot 17 punten. Later op de middag speelden ze nog een derde poulewedstrijd. Het lukte ze nu niet om hun eigen spel te spelen en verloren. Helaas geen plaatsing voor de finales. Bij het dubbelspel van Wil en Nancy werden hele spannende wedstrijden gespeeld. Meerdere wedstrijden liepen uit op driesetters, maar werden uiteindelijk niet in voordeel van het BIOS/Sassem-koppel afgesloten.
In categorie 2 werden de poulewedstrijden voor de mix ook op zaterdag gespeeld. Ian en Petra deden samen mee en Sebastiaan en Ilse mixten in een andere poule. Spannende wedstrijden en afhankelijk van de resultaten zouden zij elkaar in de finales tegenkomen. We hoopten op een echte BIOS finale, maar helaas stonden zij al eerder tegenover elkaar. Dit “Noordwijks” onderonsje werd, na een zeer spannende driesetter, gewonnen door Petra en Ian en zij mochten dan ook door naar de finale. Sebastiaan had een drukke dag, want er stonden ook nog singles op het programma en dat zijn toch altijd zware wedstrijden. Sebastiaan mocht als beste tweede door naar de volgende ronde en liet zien dat dat zeer terecht was. Hij plaatste zich uiteindelijk voor de finale!
Anja en Marieke wilden op zaterdag graag een goed vervolg geven aan de winst van vrijdagavond. In de eerste set van de wedstrijd was het even zoeken naar de onderlinge afstemming. In de tweede set ging dat een stuk beter en kwamen zij goed terug, maar het was helaas te laat om nog te kunnen winnen. Het niveau van de BIOS-speelsters werd elke wedstrijd beter en de laatste twee poulewedstrijden werden gewonnen, waarmee een finaleplaats voor de damesdubbel op zondag werd veiliggesteld. Sebastiaan en Ian gaven een goed vervolg aan hun dubbelspel van vrijdag en wisten ook op zaterdag beide wedstrijden te winnen. Daarmee plaatsen zij zich als nummer één van de poule voor de finale.

Zondag, de finaledag! Voor Petra begon deze ochtend al vroeg. Zij had om 9.00u nog één single te spelen in haar poule. Ze wist zich niet te plaatsen voor de finales later op de dag. In totaal speelde BC BIOS mee in vijf finales. Debby en Yvonne speelden de damesdubbelfinale tegen hetzelfde duo als waar ze eerder van verloren. Helaas lukte het ook in de finale niet om dit sterke koppel te verslaan, maar een knappe tweede plaats was zeer verdiend! Ook Anja en Marieke stonden tegenover een bekend duo, maar ze wisten net als in de poulefase niet te winnen. Dat betekende voor hen een mooie tweede plaats. Petra en Ian speelden de mixfinale. Bij vlagen lieten zij hun goede samenspel zien, maar bij Petra hadden de zenuwen toch wat meer de overhand. Jammer genoeg lukte het hen niet om het mix-duo van BC Hillegom te verslaan. Ook voor hen een tweede plaats. Een eerste plaats kwam er wel voor Ian. Hij dubbelde met Sebastiaan tegen een duo van Dynamo Sassenheim. In de poule hadden zij al ruim van hen gewonnen en ook in de finale lieten zij hun goede spel zien en dat betekende een zeer verdiende winst voor de heren van BIOS. De laatste finale met BIOS-deelname was de single van Sebastiaan. In de competitie enkele weken geleden wist Sebastiaan zijn tegenstander in twee sets te verslaan, maar op het New Age was dit helaas andersom. Daarmee nog een tweede plaats voor BIOS.

De wisselbeker ging dit jaar met een klein verschil naar BC Hillegom. BC BIOS werd derde, vlak achter organiserende club Bacluvo. 

We kunnen natuurlijk niet afsluiten zonder onze supporters van het weekend te bedanken. Familieleden, niet-spelende (oud)leden van BC BIOS en trainer Siegfried kwamen ons aanmoedigen, wat zorgde voor veel gezelligheid! Op naar het New Age Toernooi van volgend jaar, dan strijden we weer voor de felbegeerde wisselbeker!

01/03/2023 Ian Prins
  • Tank en Schenk!