USSR 4 – BC BIOS 2

Tweener-Ron en Bart op wieltjes!

Een titel die hoort bij een kampioenswedstrijd? Dat laat ik aan jou als lezer over. Het geeft wel een paar spontane uitspraken weer uit de wedstrijd die BIOS 2 in Delft speelde tegen studentenbadmintonclub USSR. Misschien denk je nu: “is de naam van die club wel goed geschreven?”. Daarom eerst even kort over de club. Je kunt je voorstellen dat in deze tijd de naam onderwerp van gesprek is onder de Delftse studentenleden. Daar gaan we het dan ook niet over hebben. Maar wel: waar komt die naam dan vandaan. Wil Nekkers kwam daar in de loop van de speeldag achter. Jaren geleden was er een Amsterdamse studentenbadmintonclub USA. In de onderlinge wedstrijden tussen Delft en Amsterdam was het altijd spannend. Dat bracht de Delftse club op het creatieve idee om de naam USSR te gaan gebruiken. Een naam die staat voor United Shuttles Smashing Right. Nu we die olifant in de kamer hebben besproken, kunnen we weer terug naar de wedstrijd.

Waarom dan die ‘tweener’? Ik ga er even vanuit dat je de term kent. Bijvoorbeeld van Roger Federer die nog wel eens een tennnisbal tussen zijn benen doorsloeg? Dat is precies wat Ron Koenman deed in zijn heren single. Nou ja, bijna precies. Het was geen tennisbal, maar een badmintonshuttle… Het pas pure noodzaak dat hij moest teruggrijpen op een ‘tweener’. We zagen namelijk een extreem spannende wedstrijd tussen Ron en de kopman van USSR. De Delftse student was nog ongeslagen in deze competitie. Niet verwonderlijk als je zag hoe snel hij over de baan bewoog en met welke controle hij de shuttle zeer kort over het net kon spelen. Ron moest heel diep gaan, niet alleen door een derde game af te dwingen, maar ook conditioneel. Zijn inzet werd echter wel beloond! In drie games trok hij de wedstrijd naar zich toe. Uit betrouwbare bron werd twee dagen later duidelijk dat deze inspanning ook de nodige spierpijn had opgeleverd…

Ron speelde met Bart Giesbers ook het herendubbel. Deze openingswedstrijd van de dag was meteen een niveau dat de norm zette voor de wedstrijden. De eerste game maakte Bart bijna geen fout en werd het 21-15 voor de Noordwijkers. En dat tegen het team dat op de helft van de competitie nog maar 3 punten in totaal had verloren! De tweede game was het moraal gebroken: ‘aan winnen kun je wennen’. Lukt dat niet, dan wordt het zomaar 21-7 voor BIOS. In het damesdubbel van Ingrid Strien en Wil was het topniveau van de dag ook duidelijk. Twee erg spannende games die bijna in de verlenging beslist moesten worden. De winst bleef echter net in Delft. Dat gebeurde helaas ook in de eerste dames single van Marieke Ipema. Ze speelde erg goed en wist met goed plaatsen en continu doorgaan de tweede game met 21-23 te winnen. In de derde kwam ze helaas net een paar punten te kort. In het mixed dubbel nam ze samen met Ron revanche. De combinatie van de 1e heer en 2e dame van USSR had niet veel in te brengen tegen de Noordwijkers.

Ingrid had in haar single weinig moeite met de tweede dame van de Delftenaren. In beide games hoefde ze minder dan 10 punten aan de tegenstander te laten. Bart kwam in zijn single net niet lang genoeg op hetzelfde niveau als zijn tegenstander. Hoewel hij in beide games van achterstand wist terug te komen – zelfs een 18-13 achterstand bracht hij weer op gelijk niveau – verloor hij net aan tegen de Spaanse student.

En dan natuurlijk nog de wieltjes… Het was een oprechte vraag van Marieke aan Bart: “Heb je wieltjes onder je schoenen?”. Blijkbaar wist Bart het publiek te imponeren met zijn snelheid en manier waarop hij ogenschijnlijk onhaalbare shuttles toch terug wist te brengen. Met een sterke Wil aan het net is het BIOS-mixed dubbel een geduchte tegenstander. De mix bleef echter net – met 18 en 19 punten – in handen van de studenten. Dit zorgde voor een gelijkspel als eindscore. BIOS heeft laten zien dat de bijna vanzelfsprekende leider van het klassement – USSR – niet onaantastbaar is. USSR verdubbelde haar verliespunten in één wedstrijd, zelfs meer dan dat. De achterstand van BIOS op de Delftenaren bleef wel even groot.

28/11/2022 Ian Prins
  • Tank en Schenk!